Allmänfakta, Charolais

Charolais är ursprungligen en fransk köttras, varifrån de största importerna kom till Sverige under slutet av 1960-talet.

Under 1990-talet började Sverige att importera polled Charolais (ärftligt hornlösa) från Kanada.

Rasen är lätt igenkännlig. Enfärgad med vit till gulvit nyans. Djuren är storvuxna med kraftig och robust kroppstyp. Klassningsutfallet  ä, vid rätt uppfödning, mycket sällan lägre än R+, oftast U och inte sällan E. Vuxna tjurar väger 1100 - 1400 kg och kor 700 - 950 kg.

Det som kännetecknar Charolais är bl.a. starka tillväxtanlag, låg foderförbrukning/kg tillväxt, högt slaktutbyte och mycket bra slaktkroppsklassificering. Charolais används därför i stor utsträckning som fadersras i landets dikobesättningar.

Svensk Charolais har framgångsrikt inriktat avelsarbetet på att förbättra kalvningsegenskaperna och tillväxtanlagen. På senare år har också allt större vikt lagts vid att förstärka mjölkanlagen och funktionell exteriör.